A szépség ára – csak nehogy ráfizetés legyen!


3D Műszempilla - Sokat hallunk róla manapság, gyűjtjük a bátorságot, és a pénzt - hiszen nem a legolcsóbb...
 
 
..., szépészeti szolgáltatásról van szó.  Hogyan válasszunk?
A kuponos-weboldalak elterjedésével lehetőségünk van sok mindent 50-70%-os kedvezménnyel kipróbálni, így van ez a 3D szempillával is. Már 3000 Ft-ért is találhatunk ajánlatot (várostól függően). Azonban nagyon vigyázni kell! Mint általában, itt is fontos lehet az a régi mondás, hogy „olcsó húsnak híg a leve”. Gondoljunk csak bele: a műkörmök elterjedésének kezdetén szinte a megfizethetetlen luxus kategóriába tartoztak, aztán jöttek az új, egyszerűbben kezelhető alapanyagok, a rengeteg manikűrös képzés, és ma már a régi ár töredékéért is készíttethetünk magunknak csodaszép műkörmöket. Érdemes lenne azonban ennek a tapasztalatait is mindenkinek megfontolni, mielőtt egy újabb szolgáltatást próbál ki: Hányszor jártunk úgy, hogy az elkészült műköröm pár nap után fellevegősödött, a szélei pattogni kezdtek, akadtak?... Ekkor általában fogtuk magunkat és kerestünk egy másik körmöst, itt már nem annyira az árat inkább az ismerősök ajánlását, az adott körmös elkészült munkáit vettük figyelembe. 
 
Ez a kulcsszó - ajánlás
Most ráadásul egy sokkal érzékenyebb területről van szó – a szemünkről. Sokan azt sem szeretik, ha valami a szemükhöz közelít, azonnal becsukják. Vagy ismerünk olyan szemüvegest, aki sosem tudta megszokni a kontaktlencse használatát. Miért engednénk hát mindenféle idegennek, aki ráadásul gyanúsan olcsón dolgozik, hogy a szemünkkel babráljon. FONTOS, lehetőleg olyan szakembert keressünk, akihez valamelyik ismerősünk jár, láttuk a munkáját, annak tartósságát. 
Persze előfordulhat, hogy az ismeretségi körben mi vagyunk az első fecskék, akik új nyarat/divatot hoznak a társaságba, ilyenkor fokozottan figyeljünk a részletekre, ha nem akarunk keservesen csalódni. 
 
Kipróbáltuk mindkét oldalt: 
Első alkalommal egy 50%-os kupon segítségével 3500 Ft-os áron jutottam egy 3D műszempilla felrakási szolgáltatáshoz. Nagy izgalommal mentem, hiszen korábban néha használtam bőrre felragasztható, tincses szempillát és imádtam a látványt. A procedúra a szokásos volt: az alsó szempillákat orvosi ragasztószalaggal a bőrhöz ragasztják, megelőzve, hogy ragasztáskor az alsó pillák is odaragadjanak. Majd becsukott szemmel kell elviselni a közel 2 órás beavatkozást, amikor is a szálakat szépen szétválasztva egy-egy saját szempillához hozzáragasztanak egy műszempilla szálat. NAGYON FONTOS – egy szakszerű, szép szempillasor kialakításához minimum 2 óra kell, még egy gyakorlott szempillakészítőnek is, hiszen ilyenkor a teljes sort el kell készíteni, ami minimum 80 (de inkább 100) szempilla felragasztását jelenti szemenként. Nekem kb. 1,5 óra alatt elkészült a szempillám, és a készítő szerint 80-80 db került fel a szemeimre. Először el voltam bűvölve, szép, hosszú, fekete szempilláimtól. A neheze pár nap után kezdődött: néhol úgy éreztem, hogy „húz” a szempilla (később megtudtam, hogy ennek oka, hogy nem egy szálhoz lett ragasztva a műszempilla, hanem összeragadt vele egy vagy két másik szál is, ilyenkor, ha az egyik már ki akar hullani, akkor a másikat húzza a műszempilla, és a mellette már kihullóban lévő saját pilla is). 
 
Összeragasztott pillák
 
Két hét múlva az tűnt fel, hogy a szép íves pillák szögegyenesek lettek, azt gondoltam, biztos én hibáztam. Pedig betartottam a kötelező elővigyázatosságokat: két napig ne érje víz, vagy különös meleg. Aztán néha szúrtak is (megint csak későbbi információ, hogy ennek oka, ha a műszempilla tőhöz közeli része nem illeszkedik a saját pillára, ilyenkor a vége, mint egy kis tű szúrja a szemhéjat). 
      
Kiegyenesedett pillák
 
Kíváncsiságból, és mivel mindig is érdekeltek a szépészeti szolgáltatások elvégeztem egy 3D műszempilla készítő tanfolyamot. Itt jött a fekete leves: az egész képzés EGY NAP. Melynek fele elméleti oktatás, leginkább beszélgetés. A második felében van lehetőség gyakorlásra – néhány pilla felragasztására, és vége – megkapod az oklevelet, mehetsz ragasztani. Persze a lelkünkre kötötték, hogy minimum 5 embernek gyakorlásképpen készítsünk szempillát, amikor még nem kérünk pénzt érte és gyakoroljuk a leoldást is (ezt a tanfolyamon nem mutatták meg). A résztvevők egy része másnapra már fizetős vendégeket várt 3D szempilla felrakásra. 
Az ismeretségi körömben elkészítettem néhány ember szempilláját (ingyenesen!). És valóban az 5. alkalom után jöttem bele annyira, hogy már nem kellett a pillák szétválasztásával, a kellő mennyiségű ragasztóval hosszú időt eltölteni, ekkorra értem el a 2 órás részidőt – korábban egy-egy felrakás 3-4 órát is igénybevett. És még velem is előfordult, hogy néha két szál összeragadt. Ennek azonban a megfelelő módja az azonnali leoldás és újrarakás lenne, de hát ez hosszú idő, így ezzel nem szoktak élni a szakemberek. 
Saját pilláim silány minőségét látva (az általam felrakottak 3 hét után is ívesek maradtak – az egyik nagy márka termékeit használtam, amit a tanfolyamon vásároltam meg), arra kértem a szakembert, szedje le a pillákat, meguntam. 
És elérkeztünk a legnagyobb sokkhoz.  Ismeretségi körömben volt egy lány, aki rájött, hogy nem tud együtt élni a 3D műszempillájával, és megkért, hogy szedjem le. Ez a művelet is 1,5 órán (!!!) át tartott. Ugyanis a szempillákat egyenként alátámasztva az oldószerrel átitatott aplikátorral, a szálakat végig „simogatva” oldottam le minden szálat, így a lány saját pillái egyáltalán nem sérültek. Az én pilláim rosszabbul jártak, először is az oldószert egyenesen a szemhéjamra csöpögtette a szakember, majd kicsit áttörölte és csipeszei segítségével lerángatta a műszempillákat a sajátomról. Ennek eredményeként, azok a pilláim, amelyeken műszempilla volt körülbelül félben leszakadtak. Ekkor fogadtam meg, hogy csak alapos utánajárás után keresek majd másik szakembert – és legalább 2 hónapig pihentetem a sajátomat. 
 
 
Mit tehetsz, ha ismeretlenhez mész, hogy elkerüld a bajt?
Bejelentkezés előtt menj el személyesen a szalonba!
Kérd meg a szakembert, hogy mutasson egy-két referenciát. (fotózni kell!) Ez alapján láthatod, mire számíthatsz. 
Kérdezd meg, mikor végezte el a tanfolyamot (ha még nem telt el azóta 3-4 hónap… inkább várj, gyakoroljon csak máson)
Kérdezd meg, milyen termékekkel dolgozik! (Magyarországon kb. 3 elismert márka létezik, melyeknek utána tudsz nézni a neten, láthatod a céget, egyéb termékeket, azt hogy mennyire minőségi a termék. Ha olyan márkát mond, aminek weboldala sincs, talán jobb elkerülni, ki tudja, mi minden lehet azokban a ragasztókban!)
Nézd meg, használ-e szemalátétet? A tanfolyamokon tanítják, hogy az alsó pillasor alá (!) egy általában valamilyen ápolóval átitatott, szilikonos alátétet kell tenni, majd az alsó szempillákat a bőrhöz (!) ragasztani. Az alátét neki is fontos, hiszen így könnyebben tudja a felesleges ragasztót eltávolítani, a te bőrödnek pedig jót tesz. 
Ár – ne ez legyen a döntő, mert nem biztos, hogy a drága jobb (hiszen lehet, hogy csak nagyobb árréssel akar dolgozni). Viszont, ha megnézed az alapanyagokat, láthatod, hogy egy minőségi pillasor mennyire jön ki alapanyagokkal, a szükséges alátéttel (ált. 3-500 Ft/pár) és ehhez jön a szakember óradíja, rezsije, tehát HA jó minőségű alapanyagokat használ, akkor a 10.000 Ft körüli összeg reális ár lehet. 
 
Ne hagyd magad becsapni! Ne hagyd, hogy elvegyék a kedved! 
Ez egy remek és tartós lehetőség, arra, hogy még szebbek legyünk. 
Csak okosan!
 
Anikó P.